Ajankohta

13.4.2022 16:20 – 13.4.2022 20:00

Paikka

Marskin Sali, Tampereen Suomalainen Klubi

Tapahtumaluokka

Tiede- ja teknologiakerho← Takaisin

Seminaari järjestetään Tampereen Suomalaisen Klubin Marskin Salissa 13.4.2022 klo 17:00 – 20:00. Paikan päälle Marskin Saliin mahtuu 100 henkilöä ja lisäksi seminaaria voi ilmoittautua seuraamaan Teamsin välityksellä. Sekä paikan päälle että Teamsiin ilmoittautumiset ovat sitovia. Seminaarista tullaan tekemään nauhoite.

Kahvi ja suolainen piirakka tarjoiltuna Marskin Salissa klo 16:20 alkaen.

Ilmoittautumiset tapahtumaan ennen 5.4.2022.

 

Seminaariohjelma

Klo 17:00 – 18:00

Tuomo Suntola, tekniikan tohtori

Dynaaminen universumi

Holistinen näkökulma avaa yhtenäisen teorian ja ymmärrettävän todellisuuskuvan

Tieteen tehtävänä on tuottaa ymmärrettävä kuva todellisuudestamme. Luonnontieteiden kehitystä on pitkään ohjannut käytännönläheinen empiirinen lähestyminen. Se on johtanut havaintojen tarkkaan matemaattiseen kuvaamiseen, mutta hämärtänyt ymmärrettävää kuvaa havaittavasta todellisuudesta. Antiikin tiede kukoisti filosofisella otteellaan, mutta kuihtui filosofiaa tukevan empirismin puutteeseen. Olemmeko tulleet toiseen äärimmäisyyteen, jossa tieteen kehitys kuihtuu empirismiä tukevan kokonaisvaltaisen näkemyksen puutteeseen?

 

Klo 18:15 – 18:30

Tuomo Poutanen, dosentti

Rakenteiden luotettavuusteoria

Suunnittelunormien korjaus säästäisi rakennusmateriaalia, vähentäisi CO2-päästöjä, helpottaisi suunnittelua ja vähentäisi virheitä ja vaurioita

Rakenteiden luotettavuusteoria ja nykyiset rakenteiden suunnittelunormit ovat monessa suhteessa vääriä sekä perusolettamuksien että tuloksien osalta. Teorian korjaus tuottaisi suuria taloudellisia hyötyjä, mutta tiedeyhteisö puolustaa hallitsevaa teoriaa käyttäen arveluttavia menetelmiä.

 

Klo 18:45 – 19:00

Tapio Katko, dosentti

Tieteen menettelytavoista

Onko tieteellinen arviointi tieteellistä? 

Esitys käsittelee alustajan ja tutkijaryhmän sekä ulkomaisten kollegojen kokemuksia tieteellisten artikkeleiden ja opinnäytteiden arvioinnista ja pohtii, missä määrin arvioinnit noudattavat tieteen keskeisiä periaatteita. Moni- ja poikkitieteisyyden tärkeyttä on korostettu juhlapuheissa jo pitkään, mutta miltä asia näyttää todellisuudessa.  

 

Klo 19:15 – 20:00

Vapaata keskustelua

Viini ja pikkusuolainen

 

 

Lisätiedoksi seminaariyleisölle puhujien henkilökuvaukset:

Tuomo Suntola

Tuomo Suntola valmistui tekniikan tohtoriksi Helsingin teknillisestä korkeakoulusta 1971. Ammatillisen työnsä hän on pääosin tehnyt teollisuudessa, kehittäen mm. Atomic Layer Deposition (ALD) teknologian, josta kehittyi keskeinen teknologia modernien puolijohdekomponenttien valmistamiseen ja toi Suntolalle Millennium teknologiapalkinnon vuonna 2018. Vuonna 1975 Suntola nimitettiin dosentiksi Tampereen teknillisessä korkeakoulussa, jossa hän sivutoimisesti luennoi puolijohdefysiikasta. Opiskeluajoistaan lähtien Suntola on pohtinut fysiikan perusteita sekä teoriarakenteita ja niiden välittämää todellisuuskuvaa. 1990-luvulla pohdinta käynnisti Dynaamisen Universumin teorian kehittämisen, https://physicsfoundations.org/dynamic-universe.

Tuomo Poutanen

Dosentti ja keksijä Tuomo Poutanen toimi työuransa alussa 1974-1990 yrittäjänä rakennesuunnittelutoimistossaan ja sitten Tampereen Yliopistossa opettajana ja tutkijana. Poutanen on tehnyt lukuisia puurakentamiseen liittyviä keksintöjä erityisesti puuristikoista ja kirjoittanut useita tiedejulkaisuja puurakentamisesta, suunnittelunormeista ja rakenteiden luotettavuusteoriasta.

Tapio S. Katko

Dosentti ja tietokirjailija Tapio S. Katko toimii vierailevana vanhempana asiantuntijana Tampereen yliopiston Rakennetun ympäristön tiedekunnassa. Vuosina 2012–2020 hän hoiti UNESCO:n Kestävän vesihuollon oppituolia kyseisessä yliopistossa. Vuosina 1998–2017 Katko johti Vesihuoltopalveluiden tutkimusryhmää CADWES Tampereen teknillisessä yliopistossa. Hänen 45 vuotinen ammattiuransa sisältää useampia vuosia ulkomailla eteläisessä Afrikassa ja Yhdysvalloissa. Hän on julkaissut 40 monografiaa ja lukuisia muita julkaisuja vesihuoltopalveluiden kehityksestä ja kehittämisestä Suomessa ja ulkomailla.

Ilmoittautuminen tapahtumaan on päättynyt.