RISTO RYTI-SEMINAARI: "Poliittisen johtajuuden ääripäät totalitarismista demokratiaan"
Suomalainen Klubi järjestää retken AVEC Huittisiin kuluvan vuoden Risto Ryti-seminaariin 1.9.2023. Retki sisältää osallistumisen seminaariin, lounaan ja vierailun Huittisten Museon Risto Ryti-osastossa, kunniakäynnin Risto Rytin muistomerkillä sekä tutustumisen kuvanveistäjä Lauri Leppäsen osastoon samassa museossa. Huittisten kaupunki järjestää seminaarin tauolla kahvitarjoilun ja musiikkiesityksen. Retken hinta on 35 € hengeltä ja viimeinen ilmoittautumispäivä on 18.8. Ilmoittautumiset alla olevalla lomakkeella ja maksut siitä avautuvalla maksunvälityssivustolla.
PRESIDENTTI RISTO RYTI
Risto Ryti - Talvisodan pääministeri ja jatkosodan presidentti - on jatkuvasti ajankohtainen ja keskusteltu henkilö. Ryti oli asianajaja, Suomen Pankin pääjohtaja ja kansanedustaja, pääministeri ja Tasavallan Presidentti. Rytin presidenttikaudelle ajoittuivat sekä toinen maailmansota että jatkosota. Sodan jälkeen Ryti tuomittiin sotasyyllisyysoikeudenkäynnissä kuritushuoneeseen kymmeneksi vuodeksi, mutta presidentti Paasikivi armahti hänet vuonna 1949.
Ylen Suuret suomalaiset -ohjelmassa (2004) suomalaiset saivat äänestää suurinta suomalaista. Risto Ryti sijoittui äänestyksessä toiseksi Mannerheimin jälkeen. Esiraati ei ollut valinnut Rytiä ehdokkaaksi, vaan hän nousi ”mustana hevosena” suosioon.
Kovalle koetukselle hänen vastuuntuntonsa ja uhrautuvaisuutensa joutuivat ns. Ribbentrop-sopimuksessa. Pelastaakseen Suomen itsenäisyyden Ryti allekirjoitti sopimuksen omissa nimissään, vaikka tiesi teon voivan myöhemmin johtaa jopa kuolemantuomioon. Täten varmistui valtion mahdollisuus irrottautua tarvittaessa sopimuksesta, joka oli voimassa vain niin kauan kuin Ryti oli presidentti. Ryti jätti eroanomuksensa 29.7.1944.
Lue Risto Rytin henkilöhistoria Huittisten Museon sivuilta tästä
https://www.huittinen.fi/palvelut/kulttuuri_ja_vapaa-aika/huittisten_museo/risto_ryti
RISTO RYTI-SEURA
Risto Ryti -seura on 1993 perustettu kansalaisjärjestö, joka vaalii presidentti Risto Rytin muistoa ja edistää hänen valtiomiehenä, talousmiehenä ja kulttuurin tukijana tekemänsä merkittävän elämäntyön tuntemusta.
https://www.presidenttiristoryti.fi/risto-ryti-seura/
RISTO RYTI-SEMINAARI: "Poliittisen johtajuuden ääripäät totalitarismista demokratiaan"
Risto Ryti Seura - presidenttiristoryti.fi - järjestää joka toinen vuosi Risto Ryti-seminaarin Huittisissa Rytin kotipaikkakunnalla. Kuluvana vuonna seminaari järjestetään 1.9.2023 klo 13.00-17.00 Kuninkaisten koulutus- ja kulttuurikeskuksessa Huittisissa. Seminaarin teema on enemmän kuin ajankohtainen: "Poliittisen johtajuuden ääripäät totalitarismista demokratiaan". Puhujalista aiheineen on edustava. Seminaarin moderaattorina toimii eduskunnan ex-puhemies, VTM Matti Vanhanen.
Seminaarin koko ohjelmaan voitte tutustua tästä
https://www.presidenttiristoryti.fi/kutsu-poliittisen-johtajuuden-aaripaat-totalitarismista-demokratiaan-risto-ryti-seminaari/
Risto Ryti-seuran lisäksi seminaarin järjestäjänä toimii Huittisten kaupunki ja sen järjestämistä tukee Alfred Kordelinin Säätiö. Seminaari on maksuton ja se on avoin kaikille.
KLUBIRETKI RISTO RYTI-SEMINAARIIN
Tampereen Suomalainen Klubi järjestää bussiretken seminaariin 1.9.2023. Retki sisältää osallistumisen seminaariin, lounaan ja vierailun Huittisten Museon Risto Ryti-osastossa, kunniakäynnin Risto Rytin muistomerkillä sekä tutustumisen museon kuvanveistäjä Lauri Leppäsen osastolla. Huittisten kaupunki järjestää seminaarin tauolla kahvitarjoilun ja musiikkiesityksen.
ILMOITTAUTUMINEN JA OSALLISTUMISMAKSU VIIMEISTÄÄN 18.8.2023
Ilmoittautumiset ja bussimatkan, lounaan ja museokäynnit kattavan 35 euron osallistumismaksun pyydämme hoitamaan Klubin tapahtumakalenterin ja siihen liittyvän Svean maksunvälityssivuston kautta tämän sivun alalaidassa olevalla lomakkeella viimeistään 18.8.2023. Jos on ongelmia ilmoittautumisen ja/tai maksunvälitysjärjestelmän kanssa, laita sähköposti timo.tulosmaa@outlook.com tai soita 040-7440565. Maksu on sitova eikä sitä palauteta vaan käyttämättömät maksut ohjataan Klubin kehittämisrahaston tilille.
Retkelle lähdetään Vanhan kirkon seinustalta 1.9.23 klo 09.00.
LISÄTIEDOT
Timo Tulosmaa, timo.tulosmaa@outlook.com tai 040-7440565.
RETKEN MUUT VIERAILUKOHTEET
KUNNIAKÄYNTI RISTO RYTIN MUISTOMERKILLÄ
TUTUSTUMINEN HUITTISTEN MUSEON RISTO RYTI-OSASTOON
Museon toisessa kerroksessa oleva Ryti -näyttely on otsikoitu Presidentti Risto Ryti - juuret Huittisissa. Näyttelyssä kerrotaan Rytin elämänvaiheista lähtien hänen lapsuudenkodistaan Huittisten Loimankylässä. Tie vei ylioppilaaksi, lakitieteen opintoihin ja Suomen pankin edelleenkin pitkäaikaisimmaksi pääjohtajaksi. Talvisodan pääministeri ja jatkosodan presidentti on jatkuvasti ajankohtainen ja keskusteltu henkilö.
Vuonna 2006 tuli kuluneeksi 50 vuotta Rytin kuolemasta.
Muistovuoden kunniaksi asetettiin Presidentti Rytin kunniamerkit esille Huittisten museoon. Näyttely avattiin Huittisissa pidetyn Ryti-seminaarin yhteydessä. Museossa ovat esillä kaikki kotimaiset ja ulkomaiset Rytille myönnetyt ritarikuntien kunniamerkit muutamaa kunniamerkkiä lukuunottamatta.
Museon lähistöllä on kuvanveistäjä, professori Kauko Räikkeen pronssinen Risto Rytin muistomerkki (1979).
https://www.huittinen.fi/palvelut/kulttuuri_ja_vapaa-aika/huittisten_museo/risto_ryti
TUTUSTUMINEN HUITTISTEN MUSEON LAURI LEPPÄNEN-OSASTOON
Professori, kuvanveistäjä Lauri Leppänen (1895–1977) - valon ja varjon mestari - oli taiteilijana monipuolinen – hänen tuotannostaan löytyy niin monumentaaliveistoksia kuin mitaleja ja muotokuvia. Lauri Leppäsen laaja tuotanto on kuitenkin jäänyt melko vähälle huomiolle. Huittisten museon näyttely Lauri Leppänen – valon ja varjon mestari on läpileikkaus Leppäsen tuotannosta. Esillä on teoksia taiteilijan koko uran ajalta, 1920-luvulta 1970-luvulle.
Leppänen oli suomalainen jääkärikapteeni ja kuvanveistäjä. Kuvanveistäjänä hän aktivoitui myöhemmällä iällä ja toteutti useita jääkäriliikkeeseen liittyviä muistomerkkejä Suomessa, Saksassa ja Latviassa, runsaasti hautausmaiden sankarihautapatsaita ja muutamia suurmiespatsaita, joista tunnetuin lienee Eino Leinon patsas Helsingissä.
Leppäsen lapsuudenkoti oli Huittisissa, mutta aikuisikänsä hän asui Ähtärissä ja Helsingissä. Huittisten museon Lauri Leppäsen kokoelman alku on vuodessa 1966, jolloin taiteilija lahjoitti museolle yli 70 työtään. Kokoelma on vuosien mittaan karttunut toistasataa työtä käsittäväksi. Veistosten lisäksi kokoelmassa on reliefejä, mitaleja ja mitaliluonnoksia sekä luonnospiirustuksia.
Hämeenpuistossa oleva Minna Canthin muistomerkki ja esimerkiksi Esplanadilla oleva Eino Leino-patsas ovat Leppäsen käsialaa. Leppäsen taiteeseen voi tutustua myös museon ulkopuolella. Leppäsen tärkein veistos Kullervo (1928) ja työn ja kulttuurin muistomerkiksi valmistunut Henki ja aine (1967) ovat aivan museorakennuksen lähistöllä. Viereisellä Huittisten hautausmaalla ovat Leppäsen veistokset Huittisten sankaripatsas (1950) sekä Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki (1950).
https://www.huittinen.fi/palvelut/kulttuuri_ja_vapaa-aika/huittisten_museo/lauri_leppanen