Ajankohta

10.2.2023 18:30 – 10.2.2023 22:00

Paikka

Tampere-talo

Tapahtumaluokka

Kulttuuri

Järjestäjä

Tampereen Suomalainen Klubi← Takaisin

Richard Wagner:  Lentävä hollantilainen

Tampereen Oopperan vuoden 2023 produktio on Wagnerin "Lentävä Hollantilainen", joka siirtyy tälle vuodelle keväältä 2021.  Sen kantaesitys tapahtui vuonna 1843 Dresdenissä, Tampereella siitä on nautittu vuosina 1962 ja 1997.  Tällä kerralla pääosassa hollantilaisena debytoi Tommi Hakala, muissa rooleissa  Mika Kares, Tuomas Katajala ja Martina Welschenbach.  Esityksen ohjaa Marika Vapaavuori, musiikin johtaa Anja Bihlmaier.  Mukana Tampere Filharmonia ja Tampereen Oopperan kuoro. 

TEKIJÄT

Teoksen solistit ilmoitetaan myöhemmin, mutta ne pyritään pitämään samana niiltä osin kuin mahdollista.

Lentävän hollantilaisen taiteellinen työryhmä pysyy ennallaan: Teoksen ohjaa oopperadebyyttinsä tekevä kokenut teatteriohjaaja Marika VapaavuoriTampere Filharmoniaa johtaa saksalainen kapellimestari Anja Bihlmaier. Teoksen lavastuksen suunnittelee Marjatta Kuivasto ja puvustuksen Leena Rintala. Valosuunnittelusta vastaa Ville Syrjä.

Oopperan nimiroolin tulkitsee kokenut Wagner-tulkitsija, kanadalainen bassobaritoni Nathan Berg, joka korvaa tehtävässä baritoni Tommi Hakalan. Edellisen Hollantilaisen roolin Berg on laulanut Cincinnatin oopperassa 2018. Bergin debyytti Lentävän hollantilaisen nimiroolissa Moskovan Bolshoi-teatterissa 2013 sai aikoinaan valtavasti kiitosta ja maailmanlaajuista huomiota. Ylistystä ovat keränneet myös useat muut Wagner-tulkinnat, kuten Reininkullan Alberich (Soulin Filharmonikot ja Minnesotan ooppera).

Dalandin roolin laulaa Suomessa harvoin oopperanäyttämölle ehtivä basso Mika Kares. Kareksen viimeaikaisiin huippukiinnityksiin lukeutuvat muun muassa Parsifalin Gurnemanz Canadian Opera Companyssa (2020), Giovanni da Procida Verdin oopperassa I Vespri Siciliani Salzburgin festivaalilla (2020) ja Ivan Hovanskin rooli Musorsgin Hovantsinassa Berliinin valtionoopperassa (2020).

Sentan tehtävään eläytyy Suomeen ensivierailulle tuleva sopraano Martina Welschenbach, jonka kevään 2020 kiinnityksiin kuuluu Fidelion Leonora Bonnin oopperassa ja Senta Deutsche Oper Berliinin Lentävässä hollantilaisessa. Erikin tehtävän jakavat tenorit Tuomas Katajala ja Jussi Myllys. Katajalaa kuullaan kevätkaudella 2020 niin Kansallisoopperan Don Giovannin Don Ottaviona kuin Israelin Oopperan Idomeneona. Myllys laulaa kevään aikana muun muassa Kansallisoopperan Jevgeni Oneginin Lenskin tehtävää. Steuermannin roolin laulaa Dan Karlström ja Maryn roolissa kuullaan Tiina Penttistä.

Tampereen Oopperan kuoron valmennuksesta vastaa kuorokapellimestari Heikki Liimola.

”Wagner vetää puoleensa”

Marika Vapaavuori on ohjannut monipuolisella urallaan niin teatterikirjallisuuden suuria klassikoita kuin musiikkiteatteria. Suurta draamaa ja vahvoja tarinoita rakastavalle Vapaavuorelle Wagnerin väkevä musiikki on aina ollut puoleensavetävää. Lentävä hollantilainen on Wagnerin suosituimpia oopperoita. Se puhuttelee niin kokeneita katsojia kuin uutta oopperayleisöä. Vapaavuoren näkemys teoksen vetovoimasta on sen kiistattoman vahvan musiikillisen ilmaisun lisäksi vahvassa visuaalisessa maailmassa.

– Teoksen kiehtovuus piilee siinä, että siitä on löydettävissä aina uusia sävyjä ja vivahteita, ovat kyseessä sitten ensikertalaiset tai oopperayleisön konkarit. Teos on kuin meri itsessään – alati liikkuva, puoleensa vetävä, hetken huoleton, yhtäkkiä myllertävä ja uhkaava. Aina pakahduttavan kaunis ja alkuvoimainen.

Solisteina:
Nathan Berg (Hollantilainen)
Mika Kares (Daland)
Tuomas Katajala (Erik)
Jussi Myllys (Erik)
Martina Welschenbach (Senta)
Dan Karlström (Steuermann)
Tiina Penttinen (Mary)

Musiikinjohto Anja Bihlmaier
Ohjaus Marika Vapaavuori

Lavastus Marjatta Kuivasto
Puvut Leena Rintala
Valosuunnittelu Ville Syrjä

Tampere Filharmonia
Tampereen Oopperan kuoro, kuorokapellimestari Heikki Liimola

Oopperan esityskieli on saksa ja teos tekstitetään suomeksi ja englanniksi.

Oopperan kokonaiskesto ilmoitetaan myöhemmin.
Esityksessä on väliaika.

Muutokset mahdollisia.

Tuotanto Tampere-talo

LISÄÄ TIETOA LENTÄVÄSTÄ HOLLANTILAISESTA

https://fi.wikipedia.org/wiki/Lentävä_hollantilainen_(ooppera)
https://fi.wikipedia.org/wiki/Richard_Wagner
https://suomenwagnerseura.org/
https://www.richard-wagner-postkarten.de/postkarten/hol.php

Ilmoittautuminen avautuu 15.09.22 08:48