Ajankohta

5.3.2025 18:00

Paikka

Tampere-talon Iso sali

Tapahtumaluokka

Kulttuuri← Takaisin

 

HISTORIALLINEN TAMPERE-SAVONLINNA - OOPPERAYHTEISTYÖ JA JOONAS KOKKOSEN "VIIMEISTEN KIUSAUSTEN" 50 - VUOTISJUHLATUOTANTO 
 

Tampereen Ooppera ja Savonlinnan Oopperajuhlat tekevät historiallista yhteistyötä ja tuottavat ensi vuodelle yhteistuotantona Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset -oopperan. Teoksen ohjaa Mikko Kouki, musiikinjohdosta vastaa Ville Matvejeff ja pääosissa laulavat Mika Kares, Silja Aalto ja Johan Krogius. Vuosi 2025 on tämän kotimaisen oopperan klassikoihin lukeutuvan teoksen 50-vuotisjuhlavuosi.

Säveltäjä Joonas Kokkosen (1921–1996) ooppera  vuodelta 1975 on yksi kaikkien aikojen menestyksekkäimmistä ja suosituimmista suomalaisista oopperoista, joka rinnastetaan Aarre Merikannon "Juhaan" ja Leevi Madetojan "Pohjalaisiin".

AVAAMME TAPAHTUMAKALENTERIN VARAUSPALVELUN 1.9.24.  MERKITKÄÄ ENSI-ILTA 5.3.2025 ALLAKKAANNE KUITENKIN JO NYT.

 

PAAVO RUOTSALAINEN ON JOKAISEN BASSON UNELMAROOLI
Joonas Kokkosen ainoaksi oopperaksi jäänyt Viimeiset kiusaukset pohjautuu säveltäjän pikkuserkun Lauri Kokkosen (1918–1985) samannimiseen näytelmään vuodelta 1960. Teos kertoo tosielämän henkilöihin nojaavan tarinan 1800-luvun herännäisjohtaja ja maallikkosaarnaaja Paavo Ruotsalaisesta ja hänen vaimostaan Riitasta. Oopperassa Paavo Ruotsalainen makaa kuolinvuoteellaan ja elää houreissaan elämänsä ratkaisevimmat hetket uudelleen. Tutulla kansankoraalilla Paavon virrellä, jonka säveltäjä on ottanut oopperaansa, on teoksessa tärkeä merkitys.

KANSALLISOOPPERA, METROPOLITAN, TAMPERE, SAVONLINNA, AHOLANSAARI, PRAHA ...
Viimeiset kiusaukset aloitti suomalaisen oopperan uuden nousun, ja sitä pidetään yhtenä keskeisimmistä suomenkielisistä oopperoista. Suomen kansallisoopperan tuotanto vieraili 1980-luvulla ulkomailla New Yorkin Metropolitan-oopperaa myöten. Tampereen Oopperassa tämä kotimaisen oopperahistorian merkkiteos on esitetty aiemmin vuonna 2004. Tuotanto oli menestys, ja Tampereen Ooppera kutsuttiin seuraavana vuonna ulkomaanvierailulle esittämään teos Prahan Kansallisteatterissa. Savonlinnan Oopperajuhlilla Viimeisiä kiusauksia esitettiin neljänä peräkkäisenä kesänä 1977–1980 täysille katsomoille.

ALUN PERIN MARTTI TALVELALLE SÄVELLETTY
”Paavo Ruotsalainen on jokaisen basson unelmarooli. Alun perin Martti Talvelalle sävelletty hahmo on haastava niin musiikillisesti kuin tulkinnallisesti. Erityisen hienoa tästä tekee sen, että pääsen palaamaan Paavon saappaisiin teoksen juhlavuonna. Olen tutkinut Paavoa historiallisesta näkökulmasta, lukenut hänestä kirjoitettuja teoksia ja aikalaiskirjallisuutta. Hän oli ristiriitainen persoona, joka joutui elämässään kohtaamaan suuria kipukohtia ja menetyksiä. Hän matkusti elämänsä aikana tuhansia kilometrejä etsien elämän absoluuttista totuutta. Ympäri maailmaa reissaavana taiteilijana pystyn hyvin samaistumaan tähän oman polun etsimiseen”, Kares kertoo.

TAMPEREELLA ENSI VUONNA MIKA KARES, SILJA AALTO, JOHAN KROGIUS ...
Uudessa juhlavuoden tuotannossa Paavo Ruotsalaisen roolin tulkitsee basso Mika Kares, joka on yksi tämän hetken menestyneimpiä oopperalaulajia maailmalla. Kares laulaa vaativan roolin urallaan toista kertaa. Ensiesiintyminen tapahtui Jyväskylän Oopperassa alkuvuodesta 2022, mutta koronapandemian vuoksi Kares ehti esittää roolin vain yhdessä näytöksessä. Ensi vuonna laulaja saa odotetun revanssin. Paavo Ruotsalaisen Riitta-vaimon roolin tulkitsee lyyrisdramaattinen sopraano Silja Aalto, ja pariskunnan Juhana-pojan roolin laulaa tenori Johan Krogius.