Ajankohta

3.11.2021 16:00 – 3.11.2021 17:30

Paikka

Tampereen Suomalainen Klubi Marskin Sali

Tapahtumaluokka

Muu tapahtuma

Järjestäjä

Ruutiukot← Takaisin


Maailman sotahistoria pursuilee kuumia kenttiä, liejuisia peltoja, rauniokaupunkeja ja viidakoita. Mutta vain yksi ainutlaatuinen suurtaistelu on riehunut hyistä korpea ja surkeita soita halkovalla pikkutiellä, vyötärönvahvuisessa hangessa, pitkässä ja pimeässä pakkasyössä, jäälakeuden yllä kuumottavan kuutamon valossa.

Mitä tapahtui Suomussalmen palavien kylien loimussa, ”ei kenenkään erämaassa” ja Raatteen tiellä, miten ja miksi? Kuinka hiihtojoukot ja konearmeijan divisioonat iskivät yhteen ja miltä sota tuntui suomalaisista ja neuvostoliittolaisista rivimiehistä?

Näihin kysymyksiin vastaa palkittu historioitsija Teemu Keskisarja. Armottomien alkuperäislähteiden pohjalta Raaka tie Raatteeseen kertoo Suomen kohtalonhetkistä ja suurtaistelun pienistä ihmisistä.

Pienen ihmisen näkökulma

Suomussalmen ja Raatteen tien taistelut joulukuussa 1939 ja tammikuun alussa 1940 olivat sotahistoriallisesti hyvin merkittävät. Ne antoivat suomalaisille uskoa siihen, että täysin ylivoimaiselta tuntuneelle viholliselle voidaan panna oikeasti hanttiin ja sen suuriakin joukko-osastoja voidaan lyödä perusteellisesti. Suomalaisten voiton ansiosta Neuvostoliitto ei saanut katkaistua Suomea kahtia ja sodan luonne muuttui. Monissa maailman sotakorkeakouluissa käydään tänäkin päivänä läpi noita taisteluita esimerkkinä raskaasti aseistetun ja moottoroidun sekä kevyesti aseistetun ja liikkuvan armeijan välisestä taistelusta missä pieni lyö suuren. Hyvin keskeisessä osassa taistelun lopputuloksen kannalta olivat myös luonnonolosuhteet eli Kainuun korpi. Siihen ei hyökkääjä ollut varautunut, vaan luotti liiaksi raakaan voimaan ja uudenlaiseen sotatekniikkaan.

 

Ilmoittautuminen tapahtumaan on päättynyt.